Home   |   DROOOM®

DROOOM®

DROOOM® is Nederlands eerste en enige architectuur merk en de dochteronderneming van Ten Have Architectuur. Een DROOOM-woning is te herkennen aan de uitgesproken schuurwoning-architectuur met als constructie een staalframe. Typerend is haar vorm en materialisatie; veel hout, zink en stucwerk.

Op dit moment telt Nederland al een twintigtal DROOOM-woningen, iedere woning is uniek en volledig maatwerk. DROOOM® valt dan ook onder de vrije architectuur.

​​​Het is ons doel en onze passie om de persoonlijkheid van de bewoners te weerspiegelen in de woning. Door gebruik te maken van staalframebouw hebben we de mogelijkheid gecreëerd om een woning volledig vrij in te kunnen delen, daardoor zijn de volumes volledig aan te passen aan de woonwensen van haar bewoners. Het idee om te kiezen voor een vaste vorm voor het exterieur, het karakteristieke zadeldak, heeft geleid tot de zekerheid die een cataloguswoning biedt. Door slim te ontwerpen zijn wij in staat nagenoeg een vaste prijs aan een basiskader van het exterieur te geven en binnen – zonder een verhoogd prijskaartje – ruimtes met hoge architectonische kwaliteiten te realiseren. Dit resulteert bijvoorbeeld in woningen gescheiden door spannende zichtlijnen en verbonden door imposante vides.

Dit is DROOOM®. Maak van uw droom een DROOOM®.

De achtergrond van DROOOM®

Ieder verhaal heeft een begin. Ons verhaal als jong architecten begon met het aannemen van een opdracht die werd afgeschreven door menig architect en bouwbedrijf als onhaalbaar. Een woning van riante grootte tegen een zeer krap budget. Het huis zoals we het kennen zijn we gaan uitkleden en ontleden op zoek naar mogelijkheden om te besparen zonder afbreuk te doen aan esthetische kwaliteiten. De belangrijkste bevindingen lagen in de manier van bouwen en de wijze van afbouwen.

De bouwmethodiek in de woningbouw is vreemd genoeg al millennia hetzelfde. Waar andere industrieën de laatste eeuw enorme stappen hebben gemaakt in het efficiënter maken van het productieproces, wordt een huis vaak nog steeds steen voor steen opgebouwd tot er langzaam maar zeker de contouren van een huis ontstaan. Wanneer de contouren door middel van de draagconstructie staan, wordt er laag voor laag verder gebouwd. In dit proces gaat veel tijd en dus geld zitten. Een mogelijk antwoord werd al reeds in de industriële revolutie geïntroduceerd in de vorm van prefab bouwen. Hoewel dit dé oplossing is voor grootschalige en seriematige projecten, biedt het geen antwoord op kleinschalige unieke architectuur. 

Wij zijn van mening dat het gebruik van pure materialen, op een juiste wijze toegepast, ‘naakt’ mooier zijn dan materialen gebruiken en deze vervolgens in een later stadium te maskeren met ‘make-up’. Dit betekend: minder materiaal, minder lange bouwtijd en significant minder kosten dan traditionele bouw. Na deze realisatie ontstond voor onze eerste woning een prachtig ontwerp, voor een nog mooiere prijs. Deze manier van denken en ontwerpen zijn we uiteindelijk verder gaan conceptualiseren en heeft geleid tot DROOOM®.